Dagelijks komen we mensen tegen die we niet kennen en waar we kennis mee maken, zowel zakelijk als privé. Vaak horen we dan “Vertel eens over jezelf”. Veel mensen vinden dit lastig met als gevolg geen goede eerste indruk. Jammer, een gemiste kans, een eerste indruk kun je immers niet over doen.

Jezelf kort en duidelijk presenteren is uiterst waardevol en hoeft echt niet moeilijk te zijn, maar je zult zelf een bij jouw passend verhaal moeten maken. Tijdens netwerkbijeenkomsten etc. spreken we vaak over de elevator pitch. (De naam geeft de tijdsduur weer waarin een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat, in ongeveer 30 seconden tot 2 minuten)

Om een goede elevator pitch weg te geven is voorbereiding noodzakelijk. Deze is per situatie verschillend, denk enkel maar aan het verschil tussen zakelijk en privé. Niet altijd weet je vooraf wie je gaat spreken of tegen gaat komen, dus ook niet wat je het best kunt vertellen. Om goed te beginnen maak je voor jezelf enkele ‘standaard’ pitches.

De structuur van de formele elevator pitch:
– Stel je voor met naam en evt. bedrijfsnaam
– Benoem je doelgroep
– Vertel wat je toevoegt
– Benoem resultaat
– Vertel wat je zoekt

Maak je het gebruik van je elevator pitch eigen door deze echt te gebruiken en je zult merken dat het steeds vlotter en beter gaat. Je merkt dat je de pitch aan blijft passen en dat is goed, de elevator pitch wordt echt van jou en past en hoort bij jou. De elevator pitch wordt een natuurlijk deel van jezelf.

Jan Rouweler
Spoer training & advies