Afgelopen weken heb ik als bezoeker enkele beurzen bezocht. Enerzijds vanwege interessante vakgebieden, anderzijds om nieuwe contacten te leggen. Natuurlijk kijk ik vanuit mijn vakgebied toch iets anders naar een beurs dan menig bezoeker.
Iedere beurs weer zie ik de grote verschillen tussen de standhouders en dan bedoel ik m.n. de personele bezetting in de stand. Medewerkers die het echt druk met elkaar hebben i.p.v. met bezoekers. Verkopers die stilletjes zitten en de volledige aandacht hebben voor laptop, tablet of smartphone. Bedrijven waarvan de medewerkers als security mensen militair opgesteld staan bij de stand. En ook altijd weer mensen die er moeten staan omdat het moet, weinig energie uitstralen en zelf niet het voortouw nemen.
Natuurlijk mag ik niet aan de goede mensen voorbij gaan, want deze zijn er ook, echt. Zij kennen hun doel en werken er aan, hebben lol en plezier, een gunfactor en zijn met recht een visitekaartje voor het bedrijf.

Toch blijf ik me verbazen over hen die de kansen missen. De beurs geeft je juist de mogelijkheid om in relatief korte tijd met heel veel mensen in contact te komen. En ja, dat is topsport voor de bemanning. Topsport welke aan de basis begint met een goede voorbereiding en een realistische doelstelling.

De stand en inrichting is zeker belangrijk, maar het zijn de medewerkers die het verschil maken, zij zorgen voor business. Zij leggen contact, luisteren, adviseren, overtuigen, verkopen en volgen op een juiste manier op.

Een beurstraining of kick-off training is een goed begin. Je leert hoe je meer uit een beurs kunt halen door jouw aanwezigheid. Je leert praktische vaardigheden die bijdragen aan resultaatgericht handelen tijdens de beurs, maar ook zeker in de tijd na de beurs.

Voor mij waren de afgelopen beurzen weer voldoende aanleiding het programma beurstraining versneld op de agenda te zetten. Herken jij bovenstaande en wil jij ook deze topsport leren, contact me.

Jan Rouweler
Spoer training & advies